Sato talteen kaupunkiasunnossa

Pienten asuinneliöiden ei tarvitse olla este säilöntäharrastukselle. Katso alta jäsentemme vinkit, joiden avulla saat sadon talteen luovasti ja tehokkaasti!

1. Jos taloyhtiössäsi on kylmäkellari, ota se hyötykäyttöön.

Monissa vanhemmissa kerrostaloissa on vielä kylmäkellarit, jotka toimivat keittiön jatkeina ja sullovat sisäänsä purkkikaupalla kylmäsäilykkeitä.

Viime vuosina trendinä on ollut saneerata kylmäkellarit muuhun käyttöön taloyhtiöremonteissa, mutta kotoilun ja yhteisöllisen asumisen trendien vahvistuessa suunta voi kääntyä ja tarve jälleen kasvaa. Voit myös vaikuttaa yhtiösi suunnitelmiin: kerro toiveestasi yhtiökokouksessa tai vuokranantajalle.

2. Laajenna keittiötä korkeussuunnassa.

Onko keittiösi hyllytila vähissä? Mahtuisiko katonrajaan tai oviaukon yläpuolelle seinähyllyjä, joilla voisi säilyttää esimerkiksi kuivattuja kesän herkkuja?

Käy läpi myös nykyisten kaappien sisältö: olisiko siellä turhaksi osoittautuneita kodinkoneita tai astioita, jotka voisit laittaa kiertoon?

3. Lainaamalla säästät säilytystilaa.

Löytyykö tutuilta tai sukulaisilta mehumaijaa tai vihanneskuivuria, jota voisit lainata? Aloita vaikkapa liittymällä jäseneksi ja kysäisemällä kanssamartoilta Kallion Uusien Marttojen Facebook-ryhmästä.

Myös esimerkiksi siirtolapuutarhayhdistykset vuokraavat joskus säilöntäapureita.

4. Kodinkoneet uusinnan tarpeessa? Mieti, mitä tarvitset.

Jos jääkaappi-pakastimesi vetelee viimeisiään, tilalle ei tarvitse ostaa välttämättä samanlaista kokonaisuutta.

Yksi Kallion uusi martta tuplasi ruuansäilytystilansa vaihtamalla jääkaappi-pakastimen täyskorkeaan jääkaappiin ja ostamalla lasitetulle parvekkeelleen kylmyyttä kestävän arkkupakastimen. Lopputuloksena säilöntätila tuplaantui.

5. Pakasta pusseihin ja kuivaa.

Rasiat ovat omalla tavallaan näppäriä, mutta muovipussit säästävät usein enemmän tilaa. Valitse mahdollisimman kestäviä pakastepusseja, jotka voi käyttää ensi vuonna uudelleen.

Myös kuivaaminen on tilaa säästävä säilöntämenetelmä, joka sopii niin marjoille, sienille kuin hedelmille ja vihanneksille. Kasvikuivuri ei ole välttämätön, vaan voit kuivata myös esimerkiksi uunissa.

Onko mielessäsi muita kaupunkilaisen säilöjän niksejä? Kerro niistä Kallion Uusien Marttojen jäsenten Facebook-ryhmässä.

Katso myös Marttaliiton perusteelliset ohjeet säilöntään eri menetelmin.