Kukapa ei haluaisi pitkää ikää ja hyvinvointia, etenkin jos sen voi helposti saavuttaa makoisalla papukeitolla? Maaliskuun tilaisuuden aiheena meillä olivatkin pavut, onhan maaliskuu koko Martta-järjestöllä papukuukausi.
Osallistujia oli jopa poikkeuksellisen paljon, kun kokoonnuimme Maijan johdolla tutustumaan sekä papujen että painekattilan ihmeelliseen maailmaan. Tällä kertaa keitto tehtiin nimittäin painekattilassa! Keiton lisäksi kokeilimme uutta, jännittävää tuttavuutta: vegaanista shepherd’s pie’ta. Perinteinen shepherd’s pie valmistetaan useimmiten jauhelihasta, mutta me korvasimme lihan härkiksellä ja herneillä.


Pitkän iän keitto
Aloitimme kokkaamisen tutustumalla lähemmin painekattilaan, joka toimii vähän eri tavalla kuin tavallinen kattila. Kuten nimikin antaa ymmärtää, valmistaa tämä kattila ruoan paineessa, eli kun ainekset on lisätty kattilaan, sen kansi suljetaan ja kattilaan kehittyy hiljalleen paine, joka lopuksi päästetään purkautumaan.

Painekattilan etu tavalliseen kattilaan verrattuna on se, että se on lähes tuplasti nopeampi. Esimerkiksi pitkän hautumisajan vaativa papukeitto valmistui vain 45 minuutissa.

Reseptissä ei erikseen määritellä, mitä papuja keittoon lisätään, vaan jokainen voi oman makunsa mukaan valita ne pavut, jotka eniten miellyttävät tai joita jo kaapissa on. Meidän pavut oli hankittu tällä kertaa Hämeentien meksikolaisesta Dos Tecolotes -liikkeestä, jossa on laaja valikoima erilaisia papuja.
Jos ruoanvalmistuksessa käyttää raakoja papuja, on ne liotettava huolellisesti. Monesti pavut ohjeistetaan jättämään likoon yön yli, mutta niistä on hyvä välillä vaihtaa liotusvesi, joten siksi ne kannattaa ehkä kuitenkin liottaa päivällä ja käydä muutamaan kertaan vaihtamassa vesi. Liottaessa pavuista erittyy haitallista lektiiniä, joten papuja ei pitäisi syödä raakana. Keitettäessä lektiini häviää ja pavut on turvallista syödä.
Keiton resepti on tehty tavalliselle kattilalle, eli et tarvitse painekattilaa keiton valmistamiseen. Klikkaa täältä reseptiin!
Vegaaninen shepherd’s pie
Papukeiton poristessa valmistimme shepherd’s pien. Tämä alkujaan brittiläinen herkku on Suomessa ehkä vähemmän tunnettu, ainakaan meistä KUMilaisista monikaan ei ollut aiemmin siihen tutustunut, tai tunsi sen korkeintaan nimeltä.

Kuten jo mainittu, tällä kertaa meillä oli työn alla hieman sovellettu resepti, jossa liha korvattiin härkiksellä ja herneillä, juustona käytimme vegaanista juustoa. Puheenjohtajamme Thomas oli saanut myös vinkin, jossa keitetyt perunat korvattiin perunamuusijauheella, joka nopeuttaa valmistamista todella paljon. Normaalisti shepherd’s pie tehdään perunamuusista, jolloin pelkkä perunoiden kuoriminen, keittäminen ja muussaaminen vie oman aikansa.
Tällä kertaa ruoka kuitenkin valmistui lähes hujauksessa! Paistoimme sipulit ja härkiksen pannulla ja lisäsimme siihen herneet, tämä paistos lisättiin uunivuokaan ja sen päälle perunamuusi sekä lopuksi juustoraaste. Kaikki ainekset ovat jo tässä vaiheessa kypsiä, eli paistoksen ei tarvitse uunissa enää kypsyä, mutta siihen on mukava saada paistopinta.

Yksi resepti vegaanisen Shepherd’s pie’n valmistamiseen löytyy verkosta. Tässä versiossa on enemmän mausteita, kuin mitä meidän versiossa käytettiin, mutta jokainen voi muokata reseptiä oman makunsa mukaan!
Herkuttelun aika!
Meidän paistoksemme oli uunissa puolisen tuntia, eikä sen pinta ihan ehtinyt siinä ajassa tummua, mutta se ei makuun vaikuttanut lainkaan – koko herkku katosi hetkessä!
Shepher’s pien jälkeen söimme vielä Pitkän iän keittoa, joka oli porissut padassa kypsäksi. Kun kattilasta oli päästetty paine, lisättiin keittoon vielä fregula-pastaa sekä yrttejä, jotka painekattilassa saattaisivat paisua liikaa. Emme luonnollisesti halunneet ottaa painekattilan kanssa mitään riskejä!

Meidän Pitkän iän keitto oli vähän muhennosmaista, sillä lisäsimme siihen varsin maltillisesti nestettä.
Thomas oli leiponut meille vielä patonkeja palan painikkeeksi – ilta kääntyi varsinaiseksi herkutteluhetkeksi ja ilta oli jo pitkällä kun vihdoin mahat täysinä lähdimme kukin kotia kohti. Heti tuntui, että vähän tuli lisävuosia!

Tämän illan päävetovastuussa oli Maija. Jos et vielä tunne Maijaa, käy lukemassa Martat-lehdestä Maijan haastattelu!