Kotivara mahtuu pieneenkin asuntoon

Kuvituskuva lasipurkeissa, joissa säilytetään kuivattuja elintarvikkeita, kuten papuja ja mausteita.

Kotivaraa varten ei tarvitse välttämättä hankkia juurikaan uutta, ja monia siihen kuuluvia asioita tarvitsee arjessa muutenkin. Kallion uusien marttojen muistilistan avulla saat kotivaran kuntoon mutkattomasti.

Se kuuluisa kotivara – kaikki lienevät kuulleet siitä, mutta harvalla se kuitenkaan on ihan oikeasti kunnossa.

Kaupunkilaisena on helppo tuudittautua ajatukseen, että kaupasta saa ruokaa ja hanasta vettä. Ei kuitenkaan tarvita kuin yksi paha myrsky, ja kaupat voivat joutua sulkemaan ovensa – pahimmassa tapauksessa jopa useaksi päiväksi. Äärimmäiset sääilmiöt ovat yleistymässä, ja lisäksi pitkittynyt globaali pandemia on osoittanut, että toimitusketjujen häiriöt näkyvät oikeasti kauppojen hyllyillä.

Kiteytettynä kotivara tarkoittaa, että kotona pitää olla riittävästi vettä ja ruokaa kolmeksi päiväksi. Aikuisella se tarkoittaa noin kuutta litraa vettä sekä 7 500:aa kilokaloria.

Miten sitten järjestää kotivara kuntoon, kun kaupunkiasujan neliöt ovat muutenkin tiukoilla? Minne säilöä vesi ja ruuat, ja tarvitaanko muutakin?

Kuivakaappiin kotivara pienillä muutoksilla

Kotivara säilyy parhaiten kunnossa, kun suosit ja käytät arjessa elintarvikkeita, jotka säilyvät huoneenlämmössä pitkään. Käytä ja täytä kuivakaapin sisältöä arjen ruoanlaitossa FIFO-periaatteella: first in, first out. Näin vältät hävikin.

Kotivaraan kuuluvissa elintarvikkeissa ei kannata hifistellä: kriisitilanteessa ratkaisevaa on, että saat ravintoa. Elintarvikkeiden kannattaakin olla myös kaloritiheitä, jolloin tarvittavan energiamäärän varmistamiseksi tarvitaan vähemmän ruokaa.

Suosi ruoanlaitossa esimerkiksi seuraavia avaamattomana huoneenlämmössä säilyviä tuotteita:

  • Kananmunia, jotka ovat erinomainen proteiinin lähde. (Ne muuten säilyvät usein kauemmin kuin parasta ennen -päiväys antaa ymmärtää. Katso vinkit kananmunan säilytykseen ja tuoreuden testaukseen Marttojen sivuilta.)
  • Säilöttyjä papuja ja linssejä, jotka säilyvät huoneenlämmössä usein jopa vuosia. Myös kuivatut palkokasvit säilyvät hyvin, mutta ne tarvitsevat valmistamiseen paljon liotusvettä ja aikaa.
  • Säilöttyä tomaattimurskaa, vihanneksia ja kastikkeita. Muista myös tölkinavaaja!
  • Ohraa, riisiä, pastaa, soijarouhetta ja muita kuivia lisukkeita.
  • Kala- ja lihasäilykkeitä, kuten tonnikalaa.
  • Huoneenlämmössä säilyviä maito- tai kasvijuomatuotteita. Iskukuumennetut eli UHT-tuotteet löytyvät kaupasta yleensä omalta hyllyltään.
  • Hillot ja hedelmäsoseet ovat kaloritiheitä ja tuovat vaihtelua.
  • Välipalapatukoita sekä sopivissa määrin kaloritiheitä herkkuja kuten pähkinöitä, hunajaa, suklaata, sipsejä tai keksejä.

Muista varmistaa myös lasten ja lemmikkien ruoan riittävyys!

Vettä astiaan jakelupisteestä

Mitä tehdä, jos vesijohtoverkkoon tulee vuoto tai vesi saastuu niin, että hanasta ei tulekaan juomakelpoista vettä?

Hätätilanteessa viranomaiset perustavat vedenjakelupisteitä. Niistä veden saa kannettua kätevästi kotiin helposti kannellisessa ämpärissä. Esimerkiksi Orthexin 10 litran ämpäriin voi hankkia tiiviin ja elintarvikekelpoisen kannen useimmista suurista ruokakaupoista. Pelkkiin hätätilanteisiin sitä ei tarvitse säästää, vaan voit käyttää sitä arjessa vaikkapa siman valmistukseen tai leipätaikinan vaivaukseen.

Jos kotonasi on hieman ylimääräistä säilytystilaa, ruokakaupoista saa myös 5 ja 10 litran vesitonkkia kantokahvalla. 5 litraa riittää aikuisella 2,5 päiväksi ja 10 litraa vastaavasti 5 päiväksi. Vesi säilyy avaamattomassa tonkassa hyvänä melko pitkään, ja tarvittaessa se on helppo täyttää uudelleen vedenjakelupisteessä.

Säilytä avaamaton vesitonkka valolta suojattuna, esimerkiksi siellä vaikeasti hyödynnettävän yläkaapin perukoilla, kellarissa tai vaikka siivouskaapissa – missä se onkaan vähiten tiellä.

Lisäksi vettä tarvitaan mm. peseytymiseen ja vessan vetämiseen. Pesuveden säilyttämiseen sopivat kannelliset ämpärit, ja vessanpöntön voi hyvin vetää käytetyllä tiski- tai pesuvedellä.

Hätäpakkaus kaapin perukoille

Kotivaraan kuuluu myös muutamia muita välttämättömyystarvikkeita, joista monista on hyötyä arjessakin. Jos et tarvitse niitä jatkuvasti muutenkin arjessasi, ne voi koota yhteen laatikkoon, josta ne tilanteen tullen löytyvät helposti.

Esimerkiksi paristokäyttöinen taskulamppu sekä radio viranomaistiedotteiden kuuntelemiseen olisi hyvä löytyä joka kodista. Nykyään laitteiden koko ei onneksi korreloi niiden tehon kanssa, joten jos tila on vähissä ja jos et kuuntele radiota arjessasi, matkakoko riittää hyvin. Ota paristot käyttöön vasta kun laitetta tarvitaan, niin ne eivät vuoda ja riko laitetta.

Tiedotusta voit seurata myös puhelimesta, johon saat lisävirtaa matkalaturista tai vara-akusta. Sellaiselle saattaa olla käyttöä arjessakin esimerkiksi matkoilla. Pidä vara-akku ladattuna, niin siitä on hyötyä, jos sähköt katkeavat.

Kynttilät ja tuikut ovat hyviä valonlähteitä. Muista myös tulitikut!

Hygieniatarvikkeet, kuten laastarit ja ensiaputarvikkeet, saippua, terveyssiteet sekä riittävä määrä tarvitsemiasi lääkkeitä ovat myös olennainen osa kotivaraa. Ne eivät vie juurikaan tilaa.

Retkikeitin käyttöön

Jos talvimyrsky katkaisee sähköt, on ruoan valmistaminen hankalaa. Jos harrastat retkeilyä, on kaasukäyttöinen retkikeitin käypä hätäratkaisu ruoanlaittoon myös kotona. Muista kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota paloturvallisuuteen ja varaa lähelle sammutuspeite.

Bonusvinkki: pakastin parvekkeelle?

Pakastin on hyvä tapa säilöä ruokaa hätätilanteiden varalle kotiin. Ruuat säilyvät siellä jonkin aikaa, vaikka sähköt katkeaisivat, jos et avaa kantta tai ovea turhaan.

Jos asunnostasi löytyy parveke mutta ei tilaa jääkaapin pakastelokeroa isommalle pakastimelle, ei hätä ole tämän näköinen: markkinoilta saa pakkassuojattuja ja melko pieniäkin arkkupakastimia.

Pakkassuojattu arkkupakastin kestää yleensä noin -15°C:n lämpötiloja, joten esimerkiksi lasitettu parveke on yleensä riittävän suojainen paikka.

Pakastin on erinomainen kodinkone arjessa ylipäätäänkin, esimerkiksi alelaputettujen päiväystuotteiden hyödyntämiseen. Siten investointi maksaa nopeasti itsensä takaisin.

Sitten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja kotivara kuntoon asia kerrallaan!

Jäitkö kaipaamaan lisätietoja? Voit lukea lisää kotivarasta Marttojen sivuilta.