Helteinen kesäaurinko porottaa Kallion kaduille, kun reipas joukko Kallion Uusia Marttoja kokoontuu D-asemalle valmistautumaan kevätkauden viimeiseen yhteiseen tapahtumaan ennen kesätaukoa: Italialaishenkiseen piknikiin.
Piknik-evääksi valikoitui netistä bongattu ruokaisa tonnikala-papusalaatti, joka on paitsi täyttävä ja maittava, myös helppo valmistaa. Salaatti on jopa niin helppo valmistaa, että sen tekemiseen kului Martoilta vain muutamia minuutteja! Tässä piilee myös tämän salaatin houkuttelevuus – nopeasti syntyvä ruoka voi olla näppärä ratkaisu vaikkapa perheen lounaaksi. Ja kuten huomasimme, se on myös helppo pakata mukaan. Salaatin kaverina tarjottiin öljyistä ja yrttistä focacciaa, sekä herkullista sitruunajuomaa.
Kun salaatti on saatu tehtyä ja sen koostumus sekoitettu riittävän kermaiseksi, suuntaa iloinen joukkomme ulos kesäiseen aurinkoon. Vaikka päivä on kääntymässä jo kohti iltaa, on ulkona täysi kesä. Kaduilta ja ravintoloista pulppuaa iloinen puheensorina kun pitkän talven jälkeen vihdoinkin päästään nauttimaan lämmöstä ja valosta.
Onnistuneen piknikin salaisuus on lopulta hyvä seura ja riittävän hyvä sää. Niin nytkin. Loppujen lopuksi melko yksinkertaisista aineksista (salaatti, focaccia, sitruunajuoma ja donitsit) syntyi maittava ja täyttävä ateria, jonka täydensi hyvä seura ja helteinen kesäilta. Toisin sanoen täydellisen piknikin elementit! Iloinen puheensorina täytti Kallion kalliot, ja retkieväiden reseptit luvattiin laittaa heti testiin.
Tässä siis kysytyt reseptit, jotka nyt on testattu ja hyviksi havaittu:
Italialainen tonnikala-papusalaatti
Ainekset
- 2 prk (à 400 g) cannellini- tai borlottipapuja (kypsennettyjä)
- 1 prk tonnikalaa öljyyn säilöttynä
- 1 pieni punasipuli
- 2 oksaa varsiselleriä
- 1 porkkana
- 1 ruukku lehtipersiljaa
- suolaa ja mustapippuria
- 3 rkl punaviinietikkaa
- vajaa 1 dl oliiviöljyä
- koristeeksi rucolaa tai vesikrassia
Valmistusohje
- Valuta ja huuhdo pavut huolellisesti.
- Pane kulhoon valutetun tonnikalan kanssa.
- Hienonna punasipuli ja varsiselleri, ja lisää ne joukkoon.
- Kuori ja viipaloi porkkana, ja lisää seokseen.
- Mausta hienonnetulla lehtipersiljalla, suolalla ja pippurilla.
- Mausta salaatti lopuksi vielä punaviinietikalla ja oliiviöljyllä mehevän kosteaksi.
- Koristele salaatti rucolalla tai vesikrassilla.
Alkuperäinen resepti löytyy MTV:n sivuilta.
Raikas sitruunajuoma kokonaisista sitruunoista
Ainekset (n 1,5 l valmista juomaa)
- 2 hyvin pestyä luomusitruunaa
- reilu litra vettä
- sokeria maun mukaan 0.5-1dl
Valmistusohje
Leikkaa kokonaiset sitruunat kuorineen muutamaan osaan ja lisää tehosekoittimeen.
Lisää vesi ja käytä sekoitinta 2-3 minuuttia, kunnes juoma on tasaista. Siivilöi juoma ja lisää sokeri maun mukaan. Juoma saa jäädä hieman happamaksi ja kevyen karvaaksi. Tarjoile jääkylmänä.