Tervehdys! Olet uuden kombucha-sienen onnekas omistaja, ja näillä ohjeilla pääset pian valmistamaan omaa, herkullista kombuhcaa.
Kombucha lyhyesti
Kombucha on hapattamalla valmistettu teepohjainen juoma, joka syntyy kombucha-sienen voimalla. Kombucha-sieni eli tuttavallisemmin scoby (symbiotic community of yeast and bacteria) on symbioottinen hiivojen ja bakteerien elävä kasvusto. Käydessään juomaan muodostuu maitohappobakteereita, jotka antavat kombuchalle pirteän ja happaman maun. Kombucha on mahdollista myös hiilihapottaa luonnollisesti.
Kombuchahommiin siis!
Saamasi scoby on rasittunut kuljetuksesta, ja se kaipaa hieman hoivaa ja rakkautta ennen tositoimiin ryhtymistä. Aloitetaan perustamalla sinulle uusi scoby-hotelli! Tähän tarvitset
- kattilan
- vähintään 1,5 litran lasipurkin, kannun tms. astian
- 1-2 rkl sokeria
- sekä mielellään palan harsoa tai talouspaperia.
Kuumenna 1 litra vettä lähes kiehuvaksi. Lisää kuumaan veteen 2-3 teepussia tai 2rkl irtoteetä. Erilaiset teelaadut vaativat erilaisen lämpötilan, joten varmista pakkauksesta oman teesi optimaalinen lämpötila – esimerkiksi vihreä tee muuttuu herkästi kitkeräksi liian kuumassa vedessä. Esimerkiksi maustamaton musta tai vihreä tee ovat hyviä vaihtoehtoja aloittelijalle, mutta vain mielikuvitus on rajana! Jotkin internetin ohjeista eivät suosittele kofeiinittoman teen käyttöä, mutta meidän kokemusten mukaan myös niistä saa erinomaista kombuchaa.
Anna teen jäähtyä huoneenlämpöiseksi, mielellään jopa yön yli. Peitä kattila tai astia kannella, jottei sinne mene pölyä tai hyönteisiä. Scoby kuolee liian kuumassa nesteessä, joten teen on oltava hyvin jäähdytettyä.
Tyhjennä saamasi scoby-pussin sisältö lasipurkkiin ja lisää mukaan jäähtynyt tee sekä 1-2rkl sokeria (toimimaan ruokana scobylle). Pussissa on sienen lisäksi noin 1dl alkunestettä, joka on valmista kombuchaa sen aikaisemmasta hotellista. Alkuneste on haisee hieman etikkaiselta, ja se on tärkeää lisätä mukaan – se auttaa scobyä ”käynnistymään” ja laskee teen ph-arvoa hieman happamampaan suuntaan.
Peitä purkin suu harsolla tai talouspaperilla, jonka pingotat kiinni narulla tai kuminauhalla. Tämä estää hyönteisiä ja pölyä päätymästä hotelliin. Scoby-hotelli saattaa haista hieman happamalta, ja halutessasi voit peittää purkin myös löyhästi esimerkiksi tuorekelmulla tai silikonikannella. Purkki ei saa kuitenkaan olla täysin tiivis, ettei sinne muodostu painetta – scoby tuottaa hiilihappoa syödessään sokeria.
Anna purkin olla rauhassa valolta suojattuna noin viikon verran.
Scoby-hotellin pinnalle muodostuu ajan kanssa läpinäkyvä ”kalvo” – tämä ei ole home, vaan uusi scoby! Scoby muodostaa joka käyttökerralla ”tyttären”, eli uuden scobyn. Ajan kanssa scoby muuttuu paksummaksi, jolloin sitä voi myös käsitellä. Voit turvallisesti onkia aikaisemman sienesi purkin pohjalta, ja tuore scoby asettuu ajallaan hotellin pintaan tekeytymään. Nyt voit myös antaa scobyllesi oman hauskan nimen 🙂
Kombuchan valmistaminen
Kun scobysi on asettunut taloksi ja palautunut kuljetuksen aiheuttamasta stressistä, voit aloittaa kombuchan valmistamisen. Kombuchaa valmistetaan suunnilleen samalla tavalla kuin scoby-hotellikin.
Kuumenna haluamasi määrä vettä lähes kiehuvaksi, ja lisää kuumaan veteen tee, 2-3 pussia tai 2rkl irtoteetä per vesilitra. Teen valinnassa voit käyttää mielikuvitusta, ja esimerkiski vanilja-hunaja -tee antaa kombuchalle ryhdikkään maun, kun taas hibiscus-ruusunlehti -tee on heleä ja hedelmäinen.
Anna teen jäähtyä rauhassa huoneenlämpöiseksi, mielellään yön yli.
Lisää käymisastiaan (esimerkiksi iso lasipurkki tai kannu) scoby, huoneenlämpöinen tee sekä sokeria. Opit ajan kanssa säätämään sokerin määrän juuri oman makusi mukaiseksi. Aloittelevalle kombuchanvalmistajalle noin 50-60g sokeria teelitraa kohti on hyvä määrä. Scoby ei kuluta kaikkea sokeria, joten kombuchaan jää melko reilusti makeutta. Peitä astia harsolla tai talouspaperilla, hyödyntäen kumilenkkiä tai narunpätkää. Astia ei saa olla ilmatiivis, ettei sinne muodostu liikaa painetta.
Laita astia valolta suojaan tekeytymään.
Maistele kombuchaa, jotta tiedät, kuinka maku kehittyy. Ajan kanssa kombuchan maku muuttuu happamammaksi. Voit maistaa kombuchaa esimerkiksi 3 päivän jälkeen – maku on vielä hyvin makea. Anna kombuchan käydä 7-14 päivää välillä maistellen. Jos haluat hyvin hapanta ja raikasta kombuchaa, voit antaa sen tekeytyä jopa kuukauden.
Voit maistaa kombuchaa helposti ujuttamalla pillin scobyn ohi, tulppaamalla sen päästä sormella ja nostamalla pillin sitten suuhusi. Turhien kontaminaatioiden välttämiseksi, kombuchasta ei kannata juoda suoraan.
Jäikö kombucha kaapin perälle tekeytymään? Ei se mitään! Jos maku on liian hapan, voit hyödyntää kombuchan uutena hotellina.
Kombuchan pullotus ja maustaminen
Kun kombuchasi on sopivan happamaa makuusi, voit siirtyä pullottamaan! Parhaiten kombuchan pullottamiseen sopivat paineenkestävät, patenttikorkilliset lasipullot. Vältä neliön mallisia ”koristeellisia” pulloja, ne eivät kestä painetta ja voivat räjähtää!
Maustaessa voit taas päästää luovuuden valloilleen – voit käyttää lähes mitä tahansa yrttejä, marjoja ja hedelmiä kombuchan mausteena. Miltäpä kuulostaisi esimerkiksi rosmariini-katajanmarja, appelsiininkuori tai mansikka-inkivääri?
Lisää pulloon haluamasi mausteet – sovita määrä mausteen voimakkuuden mukaan, jotta myös kombuchan oma maku pääsee läpi. Inkivääri saattaa aiheuttaa hyvinkin aktiivista hiilihapottumista, joten varaudu päästämään pullosta painetta jopa muutaman kerran päivässä! Voit suojata pullon suun esimerkiksi pyyhkeellä, jolloin pahimmassa tapauksessa roiskeet päätyvät lavuaariin eivätkä pitkin seiniä!
Kombuchassa on vielä pullottaessa runsaasti sokeria, joten kombucha ei varsinaisesti tarvitse pulloon lisäravintoa. Marjat ja hedelmät kuitenkin sisältävät luontaista hedelmäsokeria, jotka edesauttavat hiilihappojen muodostumista.
Pidä pullotettuja juomia huoneenlämmössä joitakin päiviä, päästäen niistä ylimääräistä painetta varovasti noin kerran päivässä. Hiilihapottuminen kestää sisälämpötilasta riippuen muutamasta päivästä jopa pariin viikkoon.
Kombuchan aktiivisuuteen vaikuttaa erityisesti sisälämpötila – talvella hiilihapottuminen on hitaampaa. Scobyn jättämät hiivat ja bakteerit syövät kombuchan sokeria, muodostaen pulloon hiilihappoa. Kun hiilihappo ei pääse vapautumaan pullosta, se ”pakkautuu” takaisin nesteeseen.
Kun olet tyytyväinen hiilihappojen määrään, siirrä ne jääkaappiin, jossa käyminen hidastuu merkittävästi, ja uutta hiilihappoa muodostuu vähemmän.
Avaa jääkaappikylmä kombucha varovasti, ettet saa päällesi kombucha-suihkua! Kylmä neste sitoo hiilihappoa paremmin, eli huoneenlämpöinen kombucha kuohuu yli huomattavasti herkemmin.
Tarjoa virkistävä kombucha esimerkiksi jääpalojen tai marjojen kanssa. Ilahduta myös ystävää lahjoittamalla ylimääräinen scoby kombuchasta kiinnostuneelle 🙂