Käsillä tekemisessä on jotain ihanan rauhoittavaa ja maadoittavaa. Tästä olimme kaikki yhtä mieltä kun marraskuun pimeydessä kokoonnuimme taas D-asemalle, tällä kertaa askartelemaan paperimassasta. Tai taiteilemaan, paperimassasta nimittäin voi rakentaa oikeastaan mitä tahansa!
Itse paperimassaa voi valmistaa usealla eri tavalla, joissain ohjeissa paperi tai muu aine kuten munakennot jätetään yön yli veteen likoamaan ja niistä puristetaan tiivis massa, jota sitten muotoillaan. Me kuitenkin teimme paperimassaesineemme ihan vain sanomalehtipaperia liimaamalla. Tämä olikin hauskasti meistä monelle tuttua. Kun upotimme kätemme paperiin ja liimaan heräsi yhtäkkiä muisto lapsuudesta: “Mä oon tehnyt tätä tarhassa!”
Kädet liisterissä, luovuus valloillaan
Paperimassatyöhön tarvitaan sanomalehtipaperia (ei aikakauslehtiä, jotka ovat liian kiiltäviä), liisterin pohjaksi peruna- tai vehnäjauhoja ja vettä sekä maaleja tai muuta materiaalia koristeluun.
Kannattaa aloittaa repimällä sanomalehtipaperi pieniksi suikaleiksi ja valmistamalla liisteri. Me teimme ison kattilallisen liisteriä, 1 dl perunajauhoja sekoitettiin 9 dl:aan kylmää vettä, seos kuumennetaan hellalla jatkuvasti sekoittaen kunnes se alkaa saostua. Jos teet paperimassatyötä kotona, kannattaa ehkä tehdä pienempi määrä liisteriä, tämä kattilallinen riitti mainiosti 10 hengelle ja liisteriä jäi ylikin.
Riippuen siitä, mitä olet tekemässä, voit repiä sanomalehtipaperin joko suikaleiksi tai ihan pieniksi palasiksi. Huomaat kyllä tehdessäsi, mikä sopii tekemääsi teokseen parhaiten. Moni meistä teki kulhon, johon käytimme isompia ja pidempiä suikaleita. Jotkut tekivät pieniä koriste-esineitä, joihin taas sopivat paremmin pienet revityt palaset jotka on helppo kiinnittää ja muotoilla.
Vain taivas on rajana
Paperimassasta voi tosiaan valmistaa vaikka mitä. Työpajan vetäjät, Hyvien Marttojen Ella ja Ruska, toivat tullessaan Ellan tekemiä nukkeja, joiden päät oli valmistettu paperimassasta ja vartalot jämäkankaista. Nuket herättivät paljon ihastunutta huomiota ja muutama KUMilainenkin lähti kenties niiden inspiroimana toteuttamaan omaa paperimassafantasiaansa – kohta pöydillä näkyikin erilaisempien esineitä ja hahmoja!
Moni meistä teki tosiaan erilaisia kulhoja, joille olimme tuoneet kotoa pohjaksi astian. Kulho tai rasia onkin helpointa muotoilla olemassa olevan muodon ympärille, se kannattaa tehdä kulhon sisälle, sillä kuivuessaan paperimassa kutistuu. Vaikka meidän oli tarkoitus tehdä rasioita, jotenkin emme koskaan ehtineet sinne asti! Rasia kuitenkin varmasti syntyy yhtä helposti kuin kulho – suojaa pohjamateriaali muovikelmulla jos haluat säästää sen tai suojata likaantumiselta.
Erilaisia esineitä tehtäessä aloitetaan muotoilu valmistamalla paperista, pahvista tai foliosta esineelle pohja, jonka ympärille paperisuikaleet liimataan. Tee muotista ilmava, sitä ei kannata puristella liian tiiviiksi. Muotti yleensä jätetään esineen sisälle, joten sen pintaan ei tarvita yhtä paljon paperia kuin kulhon. Jos pinnasta halutaan sileä, sitä kannattaa silittää lusikalla jo muotinvalmistusvaiheessa. Eli silität lusikalla foliokerrosta, kuten lapsena silitimme pääsiäismunien foliopaperit!
Maltti on valttia
Paperimassatyö ei välttämättä ole kärsimättömän ihmisen puuhaa. Liisteröityä paperia lisätään monta kerrosta, jotta esineestä tulee riittävän tukeva. Riittää, että lisäät liisteriä paperin toiselle puolelle, sitä ei välttämättä tarvitse upottaa liisteriin. Rasia tai kulho tarvitsee usempia kerroksia kuin koriste-esine tai patsas, johon on tehty runko pahvista tai foliosta. Siispä paperimassatyöhön liittyy myös paljon odottelua.
Valmistamasi esineen pitää olla täysin kuiva ennen kuin alat koristella sitä, siksi meillä oli mukana hiustenkuivaajia, joilla kävimme välillä kuivaamassa märät paperikerrokset. D-aseman aulassa olikin käynnissä varsinainen kampaamo kun kolme hiustenkuivaaja pörräsi siellä yhtä aikaa!
Kun työ on valmis ja riittävän kuiva, on aika koristella se. Kannattaa maalata ensin valkoinen pohjakerros, jolloin varsinainen väri näkyy paremmin. Sanomalehtipaperi himmentää värejä, mutta sitä voi käyttää myös tehokeinona ja tehdä maalauksesta tarkoituksella himmeän. Samoin itse sanomalehteä voi käyttää tehokeinona. Erivärisiä paloja yhdistelemällä saadaan aikaan hienoja värejä ja kuvioita!
Paperimassatyöskentely on sekä hauskaa että helppoa, ainesosat löytyvät lähes jokaisesta kodista, sanomalehtipaperia voi löytää paperiroskiksesta jos kotiin ei tule painettua lehteä tai mainoksia. Meidän pajassa syntyi niin joulukoristeita, anime-hahmoja kuin erilaisia oman mielikuvituksen tuottamia hahmoja. Kun vuotta on vielä jäljellä on varmasti monella Martalla myös kotona ennen joulua vielä oma paperimassapaja – tästähän syntyvät helposti niin joululahjat kuin joulukoristeetkin!